Diemerbos

Van de boswachter Diemerbos

Beste tuinders van de volkstuinen gelegen bij het Diemerbos,
Ik neem jullie graag mee met de planning van de werkzaamheden die we de komende weken gaan uitvoeren in het Diemerbos.

Werkzaamheden hoogspanningsmasten Diemerbos oost
Vanaf volgende week zal een aannemer starten met het weghalen (kappen en snoeien) van de bomen en struiken onder de hoogspanningsmasten in het oostelijk deel.
Dat gebeurt eens in de zoveel jaar en is een verplichting vanuit TenneT om te voorkomen dat de begroeiing richting de kabels gaat.
De laatste keer dat dit is gebeurd, was 7-8 jaar geleden en nu dus weer.

Onze ecoloog heeft van tevoren een ecologisch werkprotocol (onder andere volgens gedragscode soortenbescherming bosbeheer) opgesteld voor de aannemer. Voor het protocolklik hier.
Zo mag de aannemer een rij elzen vlakbij de watergang niet machinaal weghalen, maar moet dit handmatig gebeuren vanwege het mogelijk voorkomen van waterspitsmuis.
De bomen en het struweel wordt op 20 cm ‘afgezet’ (dus er blijft een behoorlijke stobbe staan). Dat doen we omdat we de bodem, niet meer dan nodig, willen beschadigen.
Onder die stobben kunnen amfibieën en reptielen of muizen hun verblijfplaats hebben.
Doordat de bomen en de vegetatie onder die hoogspanningsmasten regelmatig wordt afgezet, was er geen sprake van oudere, holtebomen (specht, vleermuis).

Kap dode essen en herplant
Naast bovenstaande werkzaamheden gaan we ook aan de gang in een aantal bosvakken in het Diemerbos (oostelijk en westelijk deel).
We gaan daar wat ‘vlekken’ met dode essen weghalen om ze daarna in te planten met verschillende boomsoorten (onder andere wilg en populier, maar ook haagbeuk, linde, kers, eik).
Die essen zijn in het verleden dood gegaan door de essentaksterfte.

Door al dat licht op de bodem onder die dode staande of gevallen bomen, groeit op die plekken de dijkviltbraam welig.
Die braam, die overigens een exoot is, gedraagt zich in het Diemerbos helaas erg invasief.
Dat mag op sommige plekken best (leuk voor winterkoning, zwartkop), maar we willen op sommige plekken deze wildgroei een halt toeroepen.
Daarom gaan we na het weghalen van de dode essen de plekken inplanten met nieuwe bomen.

De komende twee jaar wordt er nabeheer gepleegd (de jonge aanplant wordt vrij gesnoeid van braam), want anders wint de braam het alsnog van de nieuwe aanplant.
Na een aantal jaar wint de jonge aanplant het van de braam en zorgt deze voor genoeg schaduw om de dijkviltbraam af te remmen (de dijkviltbraam houdt niet van schaduw).

Anne Voorbergen,
senior boswachter publiek