De natuurvriendelijke oever is een serene plek met mooi licht. Vooral bij zonsondergang is het genieten. Tot 2023 was er in dit deel van het complex weinig biodiversiteit te vinden, vooral door de grote grasvelden, die wekelijks gemaaid werden. Deze plek is onderhanden genomen door de tuinders om de biodiversiteit daar te ondersteunen. Er is een lange dubbele wilgenril gevlochten en er is gekozen om gefaseerd te maaien. Achterlangs de vogelkijkplek is een lange strook van insecten-vriendelijke biologische bloembollen gepoot.
In 2023 is met subsidie van het Betrekken Bij het Groen (Landschap Noord-Holland) het project de natuurvriendelijke oever gerealiseerd. Na het afgraven van de oever ontstond door de ondermijning van de Amerikaanse rivierkreeft een binnen watertje, waarin de ondiepte kleine visjes zich al snel veilig voelden.
Tientallen inheemse plas-dras en oever beplanting zijn door de tuinders geplant en doordat de grond van onverwacht slechte kwaliteit bleek (veel puin) is er door het inzaaien van inheemse zaden gepoogd de grond van meer organische stoffen te voorzien. Dit gaat de komende jaren nog veel aandacht van de tuinders vragen. Toch bloeien er al margrietjes, boterbloemen, smeerwortel, gewone ossentong, echte valeriaan enz. Deze plek is zo een lust voor het oog en belangrijker voor de biodiversiteit geworden.
Je kunt hierna teruglopen langs het Bramenpad, over het bruggetje, langs de algemene moestuin en fruittuin, over de Wilgenlaan terug naar de hoofdingang. Voor de rechterleuning van het bruggetje vind je de QR-code nr. 12 met informatie over deze locaties.