Linnaeus van maand tot maand juli 2021

Prikkelend nieuws
Deze keer een nieuwsbrief die ons heel lief maar prikkelend of misschien wel stekelig nieuws brengt. Daarbij ook een oproep om mee te helpen bij het inzichtelijk maken van wat er allemaal op de tuin te zien is aan biodiversiteit en de natuur educatie gaat weer van start. Lies Opdam heeft al drie lezingen op het programma en zij vraagt zich af wat u in de Linnaeus Leergang nog meer wilt horen. Maar er is ook ruimte voor nieuwe onderwerpen, vandaar deze oproep:

Heeft u/heb jij ideeën of kennis of vaardigheden op het gebied van tuinieren of natuur in het algemeen? En zou je dat willen delen met alle leden, zodat die er ook plezier van hebben? Of ken je iemand die dat zou willen? Aarzel dan niet en neem contact op.

foto’s:
egeltje: Margareth Moed
vlinders en rupsje: Ankie Koning

Ankie Koning
Wat is er deze maand op de tuin te zien?
Egels op de tuin!
Onlangs hebben wij twee egels opgehaald bij dierenopvang De Toevlucht in de Bijlmer en ze uitgezet op de tuin. Dat ging zo. Margareth vroeg of we iemand van die opvang konden uitnodigen voor een lezing over egels, en hoe we die naar de tuin zouden kunnen lokken. En toen mochten we er meteen twee ophalen!

Ze hebben rust en ruigte met veel struiken nodig.

Eentje hebben we, met een bakje water en een schoteltje kattenbrokjes, op een beschut plekje op Condor gezet en de andere op een gelijksoortig wild gebiedjes bij het Eksterveld.  Het zijn twee vrouwtjes en het is paartijd. Mannetjes kunnen dan kilometers lopen dus we hopen op nageslacht. Schrikt u niet als u vreemde geluiden hoort; ze kunnen veel lawaai maken tijdens de langdurige paring en als ze zich bedreigd voelen.

Pak ze niet op. Maar geniet van de aanblik als u ze ziet. En laat het ons in de eerste weken even weten als u ze ergens signaleert. We willen graag weten hoe het met ze gaat.

Met stekelige groet,
Margareth Moed
Renate Nollen
Lies Opdam 
Kolibrievlinder op Duinpieper
Drie jaar geleden  heeft Wilma Coenraats (Kraanvogel) een video aan mij doorgestuurd van een kolibrievlinder. Ik had deze nog nooit gezien en de video is toen via YouTube met u gedeeld.

Laatst kwam Wilma bij me op bezoek om weer wat foto’s met me te delen. En wat gebeurd er: “Kolibirevlinder bij je bloembakken Ankie!”
Meteen foto’s en een video gemaakt. Deze video kunt u ook op YouTube bekijken. Maar hoe bijzonder is het dat juist Wilma weer deze vlinder, nu bij mij op de tuin ontdekte.

De Vlinderstichting schrijft:
De kolibrievlinder is relatief nieuw voor Nederland Als we in de archieven duiken zien we dat 1947 een topjaar was: toen werden meer dan 2000 waarnemingen opgestuurd (ja, dat ging nog gewoon per post). Maar in de meeste jaren waren dat er hoogstens enkele tientallen.

Keerpunt was het hele warme en droge jaar 2003, toen veel kolibrievlinders ons land bezochten. Vanaf dat jaar zien we dat er jaarlijks duidelijk meer kolibrievlinders aanwezig zijn.

Ankie Koning
Duinpieper 15
Oproep werkgroep biodiversiteit
Gezocht: enthousiaste en ervaren medewerkers voor de biodiversiteits-atlas.

Er is een geweldig nieuw initiatief gaande om een atlas te maken over al het leven op Linnaeus.

Daarom zoeken wij mensen met kennis en ervaring op het gebied van reptielen, amfibieën, paddestoelen, insecten en vlinders, zoogdieren en/of vleermuizen.

Ook zoeken we nog enkele ervaren vogelaars voor het begeleiden van excursies op ons park, waaraan  ook niet-tuinders kunnen deelnemen.

De eerstvolgende bijeenkomst hierover is op zaterdag 24 juli in het Trefpunt.
Ben je een natuurliefhebber met deskundigheid op een of meerdere van bovengenoemde terreinen en wil je meedoen, meld je dan aan.

Met groet,
Lies Opdam, N 8
Linnaeus Leergang
N8, liz.opdam@gmail.com
06-15257099 2019: 
Linnaeus Leergang workshops
Bloemen

Als er tussentijds geen verandering komt in de coronamaatregelen kunnen er weer lezingen gehouden worden, op anderhalve meter dus maximaal 40 deelnemers.

Als je verzekerd wilt zijn van een plaatsje reserveer dan even bij ondergetekende.

Lies Opdam, N 8
Linnaeus Leergang
liz.opdam @gmail.com
06-15257099

Zet vast in uw agenda:

Donderdagavond 22 juli, aanvang 19.00 uur in het Trefpunt:

Het nieuwe MAAIBELEID op Linnaeus

Gemeente Amsterdam implementeert stadsbreed een nieuw maaibeleid waarbij gefaseerd gemaaid wordt. Gedeeltelijk en minder vaak maaien ten behoeve van de biodiversiteit. Omdat 13 hectaren van ons volkstuinpark openbare ruimte van Amsterdam zijn doen wij hier aan mee.

Desalniettemin is het natuurlijk super fijn om te snappen waar dit over gaat, waarom, hoe en wat. Daarom organiseert de Leergang Linnaeus  een lezing van Groen&Water, gehouden door Renate Nollen om dit uit te leggen en vragen hierover te beantwoorden.

Zondag 1 augustus, aanvang 14.30 uur, in het Trefpunt:

VLINDERS op de tuin
door Nicky van Mot in Mokum
vlindertuinmotinmokum.nl

Nicky gaat ons leren  hoe we zo veel mogelijk verschillende vlinders naar de tuin kunnen lokken. Dit past precies in het kader van de nieuwe werkgroep biodiversiteit, maar is ook interessant voor iedereen die van vlinders houdt.

Zondag 8 augustus, aanvang 14.00 uur, eveneens in het Trefpunt:

BALANS op de tuin
door Jelle Zijlstra van Ekster

We hebben het door Covid al twee keer moeten uitstellen, maar nu gaat het hopelijk lukken. Jelle gaat vertellen over zijn persoonlijke ervaringen op zijn eigen tuin. Hoe vind je het evenwicht tussen natuur en cultuur, tussen ingrijpen en laten gaan. Kom kijken en luisteren en doe er je voordeel mee.

Lies Opdam, N 8
Linnaeus Leergang