Andere nieuwsbrief herfst

2024  Nieuwsbrief over tuinieren op Linnaeus  Bekijk de webversie
Linnaeus van maand tot maand
november
Logo
De “andere” Linnaeus Nieuwsbrief
Het lijkt stil op de tuin. De nevel hangt ’s morgens als een grauw sluier over het complex.
Alles voelt klam en koud. Maar de rust is slechts schijn. De egel loopt kilometers over het terrein in de hoop op voldoende eten om zich op te vetten voor de winterslaap.
De wintergasten (vogels) arriveren en veroveren een plek voor de komende maanden. Denk aan de koperwieken, (barm)sijzen,  de witkopstaartmezen en verschillende eenden soorten als de smient en wintertaling. Het voedsel aanbod lijkt voldoende. Er zijn veel bessen en nootjes om te eten.
Nieuwe tuinders rijden met karren vol spullen om hun nieuwe bezit om te toveren tot het paradijsje dat ze het komend seizoen hopen te gaan gebruiken. Als ze maar niet vergeten hun water af te sluiten.

Reacties naar: vtvlinn@gmail.com

Ankie Koning
Bronnen: verschillende tuinboeken en -tijdschriften, internet en eigen ervaringen
De aanplant- en opschoondag
Zondag 24 november organiseren we weer een aanplant- en opschoondag.

We starten om 10.30 uur met koffie en eindigen om 14.00 uur met een lekkere warme lunch.

Er worden bollen aangeplant in het openbaar groen langs het  Meidoornpad en in het stuk openbaar groen tussen Fazant en Geelgors. Daarnaast gaan we de palen slaan achterlangs de Linnaeuslaan aan de rechterkant, waar in het voorjaar een smalle takkenril ingevlochten wordt met wilgentakken. Bij voldoende aanmeldingen staan er meer leuke activiteiten op het programma. Dus meld je aan bij het G&W team: Renate, Bjorn en Ankie  via deze link.

collage: aanplant en opschoondag 2022 

Wat is er deze maand in uw tuin te doen?
Bloem
Klusjes
  • Gereedschap schoonmaken, in het vet en zo nodig slijpen
  • Nestkastjes schoonmaken, nieuw nestmateriaal er in.
  • Laat ook eens een nestkastje in tact. Wilde hommels kunnen hierin de winter overleven.
  • Vergeet de vogels niet te voeren. Kies zoveel mogelijk voor biologische zaden. Helaas zit in het meeste vogelvoer ook resten van insecticiden en pesticiden!
Bloem
Nestkastjes
De vogels gaan al vroeg in het seizoen op onderzoek uit om te kijken naar een geschikte nestplaats. Het is dus belangrijk nu al de nestkastjes klaar te maken voor het voorjaar.
Schoonmaken, is het dak nog waterdicht. Hangt het nog stevig. Heb je nog geen vogelnestje hangen… nu is het de goede tijd om dit te doen.

Hang ze zo’n twee tot drie meter hoog op. Zorg dat katten er niet bij kunnen. De nest-opening naar het noordoosten en een plek in de half schaduw.

Bloem
Wilde hommels
In het beheerplan Linnaeus 2025-2030 is gekozen om naast de egels ook de wilde bijen en hommels extra ondersteuning in het beheer van het complex te geven. Het gaat in Nederland slecht met beide soorten. Ook u kunt op uw tuin een bijdrage leveren.
Laat één vogelnestkastje ongemoeid en laat de composthoop met rust of laat een hoop bladeren liggen. De zogenaamde “winterbeurt” van een tuin (al het blad verwijderen, alle vaste planten afknippen) is zeer slecht voor hommels en allerlei andere insecten. Je ontneemt ze daarmee hun winterschuilplaats.
Hoe maak je je huisje winterklaar
Bloemen

. Zet ten eerste de hoofdkraan dicht.

• Zorg dat alle waterleidingen leeg zijn en blaas ze droog.
(ontluchting kraantjes)

• Denk aan de mengkraan van de douche en de geiser,
alles doorblazen.

• Leeg de stortbak en maak de toiletpot droog.

Ventilatie & Condensatie:

• Raam in de douche/toilet op een kier en rooster(s) open.

• Alle roosters in huis openzetten, ook in de slaapkamer.

• In de winter kan het wel eens sneeuwen, als er veel valt en het vriest ook nog maak dan de dakgoten sneeuwvrij. Er kunnen scheuren ontstaan door bevriezing en daardoor lekkage.

• En als laatste, zet de matrassen rechtop, bewaar geen beddengoed in de huisjes, zeker niet in plastic zakken.

Let op als u een raampje openzet zonder een horretje ervoor dan kunnen vogeltjes en katten naar binnen maar nooit meer naar buiten komen! Dat verdriet en de ravage wilt u niet in uw huisje aantreffen in het voorjaar.

6 tips om vocht in huis te voorkomen

1. Ventileer 24 uur per dag, alleen een raampje open zetten is niet voldoende.

2. Zorg voor goede ventilatie in vochtige ruimtes, zeker na koken en douchen.

3. Onderhoud je huisje, vervang vochtige kozijnen en repareer kapotte kitnaden.

4. Hang geen nat wasgoed in je huisje, maar buiten.

5. Repareer direct gebreken.

6. Is je huisje niet geïsoleerd, denk daar dan eens over na, de temperatuur en luchtvochtigheid is daarbij veel beter in balans.

 

Ze zijn er weer: onze wintergasten
Nachtvlinders in de winter
Nachtvlinders het hele jaar door.
De grootste aantallen nachtvlinders vinden we vooral midden in de zomer en ook de soortenrijkdom is dan het grootst. Vorige week waren er een aantal warme nachten, maar toch lagen de waargenomen aantallen nachtvlinders erg laag.

Dit wil niet zeggen dat het nachtvlinderseizoen voorbij is, midden oktober is er altijd een klein dipje. Maar twee soorten – die onder andere van meidoorn en sleedoorn leven – hebben nu hun vliegpiek: de meidoornuil en de krakeling. Een andere prachtige soort die midden oktober piekt is de diana-uil, een vlinder waarvan de rupsen van eik leven en die ook geregeld wordt aangetroffen.

Dankzij de tellingen binnen het Meetnet Nachtvlinders hebben we een goed beeld van hoe de totale aantallen nachtvlinders door het jaar heen variëren. In februari en maart vliegen de hele vroege soorten, terwijl er in april een dip is. Daarna nemen de zomervlinders toe en zien we zowel qua soorten als qua aantallen een flinke piek. Vervolgens zien we eind september en begin oktober weer een dipje. Dan is het nog niet afgelopen, want in november en begin december komt er nog een nachtvlinderpiek aan. Dit is een piek in aantal exemplaren, maar het gaat maar om een beperkt aantal soorten.
(Bron en foto’s: Kars Veling van de Vlinderstichting)

Volkstuinvereniging Linnaeus
Stammerlandweg 25
1109 BR Amsterdam zo