Andere nieuwsbrief september

Linnaeus van maand tot maand
half september
Logo
De “andere” Linnaeus Nieuwsbrief
Met enige regelmaat scharrelt een egel in mijn tuin rond.
Ook vanmorgen hoorde ik het gesmak weer. De foto heb ik al op Waarneming.nl gezet. Ik tel hem/haar mee voor het egeltelweekend 13, 14 en 15 september.
Ik heb een mooi nieuw houten egelhuisje gekregen met een warm bedje met stro. Ik hoop dat “mijn” egel het vindt en op een warme en droge manier daar de winter door kan komen en misschien zelfs jongen kan krijgen. Het huisje is er breed genoeg voor. Ik heb al katten/kittenbrokjes gekocht om bij te voeren.

Sinds 2 weken maak ik ook geluidsopnames van vogels met de PUC BirdWeather. Dit opname apparaat herkent zelf de vogelgeluiden en tot nu, al 44 verschillende soorten in mijn tuinomgeving gedetermineerd. Ik wil alleen de geluiden horen waarvan het apparaat meer dan 90% zeker van de soort is. De vogelgeluiden die ’s nachts worden opgenomen zijn interessant. Ik hoor zo bijv. wulpen, grauwe ganzen, tureluurs overtrekken. Het terugluisteren is het eerste dat ik doe als ik mijn bed uikom.

Ook al loopt het seizoen op z’n eind er is nog genoeg te zien en te beleven op de tuin.
Cor van de Sande geeft een lezing over het herkennen van wilde planten en voor welke vlinders en wilde bijen ze goed zijn en Bertus Kloppenburg wil samen met u fuiken maken voor de Amerikaanse rivierkreeft zodat ze als buffet voor hun “natuurlijke vijanden” zoals de reigers, kraaien en zelfs eenden kunnen dienen.

Iets heel anders: De Persgroep vroeg mij u te herinneren dat de Vuilpersmachine nog tot en met 29 september open is en daarna weer voor de winter achter slot en grendel gaat!
Dus zondag 29 september is de laatste aanleverdag van huisafval.

Reacties naar: vtvlinn@gmail.com

Ankie Koning
Bronnen: verschillende tuinboeken en -tijdschriften, internet en eigen ervaringen
De Linnaeus Leergang organiseert:

Op zoek naar wilde planten…

Onderleiding van Cor van de Sande, ecoloog en tuinder op Linnaeus.

Zaterdag middag 21 september van 14.00 tot 16.00 uur. Start in G&W huis.
 
Na een korte inleiding in het G&W huis bij de hoofdingang, gaan we in het tuincomplex op zoek naar wilde planten.
Het is niet eenvoudig om planten te determineren, zelfs niet als je een goede florahandleiding tot je beschikking hebt. Een belangrijk aspect is het leren zien van de verschillen van op elkaar lijkende planten. Daarbij kunnen alle zintuigen worden gebruikt. Verschilkenmerken kun je vaak zien, maar ook voelen, ruiken en soms ook proeven. Ook niet bloeiende planten hebben zoveel kenmerken dat ook die vrijwel altijd op naam gebracht kunnen worden. Ik wil daar een aantal voorbeelden van geven, voor we naar buiten gaan.

Natuurlijk is september een beetje laat voor een plantenexcursie, maar u zult versteld staan wat er rond deze tijd nog is te vinden. Ik zal daarbij aangeven of planten geschikt zijn voor vlinders en/of bijen.
De beste manier om planten te leren kennen is om zo veel als mogelijk aan te sluiten bij excursies. Dan leer je niet alleen soorten kennen, maar leer je ook dat er regelmatig meerdere op elkaar lijkende soorten zijn. Dan komen de kenmerken van pas, omdat grootte en vormen van eenzelfde soort soms sterk verschillen.

De toegangsprijs voor de excursie bestaat uit het meenemen van één wilde plant uit de omgeving van het tuincomplex, dus dat hoeft voor niemand een bezwaar te zijn.
Cor van de Sande, lid van de Atlasgroep Flora en Fauna

Wat is er nog meer op de tuin te doen?
Workshop kreeftenval/vogelbuffet maken

Zaterdagmiddag 21 september 16.15 uur in het G&W huis. 
Eventueel herkansing (indien verhinderd of bij veel aanmeldingen ) op zondagochtend  22 september om 11.00 uur in het G&W huis,

Elke deelnemer krijgt een makkelijk bouwpakket, klaar in ongeveer anderhalf uur. Beschermende handschoenen en eigen draadtangetje(s) gewenst.  Alles is gratis, de vallen blijven gemeenschappelijk eigendom van de vereniging, maar deelnemers krijgen indien gewenst wel eerste keus van plaatsing-locatie. Na ongeveer 1 week kan de val al een andere plek krijgen afhankelijk van teruglopende vangst-resultaten .

Graag snel reageren, inclusief of je alleen maar op 21e of op de 22e september kunt, of dat je allebei de dagen wilt leren deze fuiken/vogelbuffettten te maken. Dit  i.v.m. het tijdig en voldoende bouwpakketten maken.

Er is slechts ruimte voor 10 deelnemers per keer!
Aanmelden voor tuinders van zowel Linnaeus als Frankendael  door hier te klikken

U bent hartelijk welkom!
Bertus Kloppenborg

(In de toekomst eigen bouwpakketten verkrijgbaar/bestelbaar in de Klomp.)

Terugbrengen waterplanten in de sloten.
Een van de ideeën bij het verdwijnen van de waterplanten in de sloot is dat de Amerikaanse “alles etende” rivierkreeft daar een rol in heeft gespeeld.

Naast het terugdringen van deze dieren (zie boven) door het inschakelen van zijn natuurlijke vijanden, proberen we ook, eerst met drijvende zuurstofplanten, weer een begin te maken met de onderwater beplanting.

Dit in het kader van: niet geschoten is altijd mis.
En niets doen is geen optie. Veel waterschappen zijn bezig met het afvangen en versterken van de ecologie in het water .

De Atlasgroep en G&W.

Podcast link van de maand

Podcast – Onkruid in het paradijs

Het is hommeles op Tuinpark Buitenzorg. Ruzies, misverstanden en zelfs bedreigingen; de verharding in de samenleving sluipt ook dit ooit zo paradijselijke volkstuinencomplex binnen. Lukt het de tuinders om weer tot elkaar te komen? Documentairemaker Silvia Bromet volgt in de Omroep MAX-podcast Onkruid in het paradijs de tuinders tijdens hun pogingen om van hun geliefde tuincomplex weer een paradijs te maken.

Klik op de afbeelding voor de link.