Andere nieuwsbrief september

2024  Nieuwsbrief over tuinieren op Linnaeus  Bekijk de webversie
Linnaeus van maand tot maand
september
Logo
Wat te zien en te doen in het groen…
We gaan alweer de laatste maand in van het tuinseizoen. Een extreem nat en de laatste twee maanden heel warm seizoen. In de tuinen en openbaar groen terug te zien als een soort ontploffing van alles in het groen.
Na je vakantie kom je terug in een soort van jungle in plaats van je tuin. Schaf dikke werkhandschoenen aan want de bramen nemen, als je nu niet aan het werk gaat je tuin en hagen over.

De tuindienst loopt nog door tot eind oktober. Groen&Water hoopt dat volgend jaar meer tuinders zich kunnen inzetten  voor het onderhoud van het complex. Want we kwamen dit jaar structureel menskracht te kort.
Maar we willen vooral benadrukken dat er het afgelopen seizoen, met veel onderling plezier, in grotere groepen heel goed gewerkt is.

Bedankt daarvoor!

Reacties naar: vtvlinn@gmail.com

Ankie Koning
Bronnen: verschillende tuinboeken en -tijdschriften, internet, AVVN en eigen ervaringen
Let op: Het laatste verenigingsblad van dit seizoen ligt morgen in de brievenbus van je tuin
Wat is er deze maand in uw tuin te doen?
Bloem
Klusjes
  • Het klinkt misschien voorbarig, maar maak je dakgoten schoon. Veel bomen verliezen al blad en de komende weken gaat er weer veel regen vallen. Overlopende dakgoten, maken vochtschade aan je huisje.
  • Nu de grond nog warm is kun je (inheemsee) struiken en bomen planten. Liefst direct na een regenbui.
  • Scheur je vaste planten om te vermeerderen.
  • Als je een gazon hebt belucht het om de drainage te verbeteren.
Bloem
Nestkastjes
Nestkastjes worden niet alleen door vogels gebruikt in de winter om te schuilen tegen regen en koude, maar ook door  hommelkoninginnen.

Je helpt ze door een aantal van je vogelhuisjes niet schoon en leeg te maken, maar juist ze te laten zoals ze zijn. Het gaat niet goed met de insecten, dus alle hulp is welkom.

Wat was er dit jaar op de tuin te zien?
Heeft u ze gezien en/of gehoord?
We hebben van oudsher een aantal bijzondere dieren op de tuin. De laatste jaren zien we helaas een forse achteruitgang in hun aanwezigheid. De Atlasgroep vraagt of u de komende vrijdagavond of zaterdagochtend  op de fotokaarten wilt aangeven waar u ze gezien en/of gehoord heeft. We hebben gekozen voor de egel, de vos, de ransuil, de bosuil en de ringslag.
We leggen dan een ‘permanent’ markerpen neer die u kunt gebruiken.

De Atlasgroep
Plant
Egels
De egels waren een paar jaar geleden zelfs geheel verdwenen van de tuin. Lies en Margareth hebben toen, in samenwerking met de Egelopvang, vier egels uitgezet. We hebben de tuinders gevraagd hun tuinen toegankelijker te maken voor deze egels door het gaas achter hun hekwerk (gedeeltelijk) weg te halen en zo de egels een territorium te bieden.

Nu drie jaar later zien we zo af en toe weer egels lopen. Ook in de vakken. Wil je meer weten over wat je kunt doen om de egels te ondersteunen in de winter, of een bouwtekening van een prima egelhuis downloaden: klik hier!

Plant
Uilen
We hebben 2 soorten uilen die jagen en broeden op de tuin.
De ransuil en de bosuil. 
Voor beide soorten is een achteruitgang te zien in aantallen. De bosuil is nog vaker te horen over het hele complex dan de ransuil. Vorig jaar hebben we 5 bosuilkasten opgehangen bij tuinders. Tijdens de komende aanplant-en opschoondag in november willen we er weer een aantal ophangen in het openbaar groen. Wil je daarbij helpen, (we hebben sterke tuinders zonder hoogtevrees nodig) meld je vast aan. Dan weten we of we het op het programma kunnen zetten .
Plant
Ringslang
Zonnend op duikers of vijverranden waren de ringslangen zeer regelmatig te bekijken. Met het verdwijnen van de kikkers en ander leven in de sloten, verdwenen ook de meldingen over ringslangen. We kunnen niet zeggen dat de Amerikaanse rivierkreeft daaraan schuldig is. Dat zijn aanwezigheid echter een factor van belang is, in het verdwijnen van al het onderwater leven horen we terug, helaas uit grote delen van Noord-Holland.
Er lijkt een voorzichtig evenwicht te ontstaan, doordat er meer vogels als kraaien, reigers en zelfs eenden ze als voedsel hebben ontdekt. Nu hopen we ook weer op meer waarnemingen van de ringslag. Laat het ons weten!
Inheemse zaaiweek 23-29 september

De Inheemse Zaaiweek is een initiatief van kwekerij Cruydt-Hoeck, de Bijenstichting en Gardeners World. Zij willen het zaaien van inheemse planten meer onder de aandacht brengen en stimuleren, iets wat wij binnen Linnaeus  natuurlijk een warm hart toedragen.

Waarom inheems?
Inheemse planten zijn planten die van nature hier voorkomen. Ze zijn ontzettend belangrijk voor inheemse wilde bijen, vlinders en andere insecten die óók behoren tot de oorspronkelijke bewoners.

Zaaien in de herfst?
Het voelt misschien ‘normaal’ om je planten en bloemen in het voorjaar te zaaien, maar juist het najaar is het beste moment om inheemse zaden te zaaien. Planten in de natuur laten in de nazomer en het najaar hun zaad vallen en dit doen ze niet voor niets. Je kunt inheemse planten gewoon in volle grond zaaien, je hoeft ze niet binnen op te kweken. Vele soorten hebben de temperatuurwisselingen nodig om te ontkiemen!

Wat kun jij doen?
Zaai in de laatste week van september zoveel mogelijk inheemse planten in je tuin, balkon, in potten op het terras of in je volkstuin! Hoe meer mensen er mee zaaien, hoe meer wilde bijen, vlinders en andere insecten we voorzien van voedsel, schuilplekken en plaatsen om zich voort te kunnen planten.

Biologisch
Je bent het onderhand wel gewend van ons, dat we zo hameren op gecertificeerd biologisch zaad, pootgoed en bloembollen. Dit draagt bij aan een uitbundige biodiversiteit in jouw tuin.
Biotuinwijzer geeft een overzicht van  biologische kwekers, pluktuinen en waar je onbespoten planten kan kopen.

Volkstuinvereniging Linnaeus
Stammerlandweg 25
1109 BR Amsterdam zo