Andere nieuwsbrief: augustus

2024  Nieuwsbrief Linnaeus in de maand augustus  Bekijk de webversie
Linnaeus van maand tot maand
augustus
Logo
De “andere” Linnaeus Nieuwsbrief
Na de succesvolle lezing van Wankja Furgeson ben ik nog meer doordrongen van het nut voor onze insecten (en daardoor ook voor de andere dieren) van het gebruik van inheemse planten. In het beheerplan voor de komende jaren komt dan ook in overleg met de Atlasgroep een bijlage met ondersteunende maatregelen voor insecten.

Maar iedereen kan dit in z’n eigen tuin doen. De meeste wilde bijen hebben een foerageerbereik van minder dan 100 meter van hun nest. Een jaarrond bloeiende tuin is wat deze nuttige insecten maar ook vlinders nodig hebben en wij, als tuinders ook graag zien/hebben. Welke inheemse planten je het jaarrond kunt laten bloeien heb ik op een rijtje gezet. Op te halen op vrijdagavond in het G&W huis tussen 20 en 22.00 uur.

Ook de checklist: ‘Heb ik een diervriendelijke tuin?’ is op te halen in het G&W huis.
Na inleveren wordt de tuin bezocht door leden van de Atlasgroep en na goedkeuring ontvangt u de Sticker ‘Wij zijn hier welkom’ voor op uw brievenbus.

Reacties naar: vtvlinn@gmail.com

Ankie Koning
Bronnen: verschillende tuinboeken en -tijdschriften, internet en eigen ervaringen
Kappen van bomen, najaar ’24 – winter ’25
Beste tuinders,

Wanneer u een boom wilt kappen, dan kan dat tijdens de kapperiode. Door de ALV is vastgelegd dat dit is van 15 november 2024 tot 1 maart 2025

Mocht u een boom en/of struik met een stamomvang van meer dan 31 cm op 130 cm hoogte (borsthoogte) willen kappen, dan moet u daarvoor beschikken over een kapvergunning.
Zie ook de Bomenverordening van de gemeente Amsterdam. Deze kapvergunning wordt verleend door het Linnaeus Bestuur na advies van de Bomencommissie.

Voor de komende kapperiode kunt u tot uiterlijk 15 september 2024 uw boom melden bij de Bomencommissie via de volgende linkKlik hier

De Linnaeus Bomencommissie
Wat is er deze maand op de tuin te zien?
Plant
Sperwers
Deze maand zijn  iedere dag  de sperwers te zien en te horen met een jong. Ze schreeuwen luid en daardoor zijn ze goed te volgen. Dus kijk eens wat vaker omhoog als je luid gekrijs hoort. Voor het horen en zien van een sperwer klik hier.
Plant
Boomvalk
Ook de boomvalk laat zich goed horen. Ook dat is een hard geluid wat in de verte iets heeft van de schaterende roep van de groene specht. De boomvalk heeft ook dit jaar weer genesteld in een bomenrij langs Frankendael.

Voor het zien en horen van de boomvalk klik hier.

Voor het zien en horen van de groene specht klik hier.

Plant
Vlindertelling
Van 2 tot 4 augustus was de zestiende editie van de tuinvlindertelling. Op zo’n vijfduizend plekken telden de mensen een kwartier lang de vlinders die ze in hun tuin tegenkwamen. Er zijn minder vlinders geteld dan tijdens de eerdere vijftien edities.
Ook op onze tuin is deze achteruitgang in vlinders zichtbaar.

Voor een uitgebreid verslag van de Vlinderstichting klik hier

Tuinieren -uitjes
Neem eens een kijkje in:
het Jac. P. Thijssepark

Het park is in de 20ste eeuw aangelegd en is eigenlijk een langgerekte heemtuin. Het park ligt in de noordwesthoek van Amstelveen, aan de rand van het Amsterdamse Bos.

De hoofdingang bevindt zich aan de Prins Bernhardlaan.
Het is een rustig park waarin je een heerlijke wandeling kunt maken met verschillende doorkijkjes en zeldzame heemplanten.

Parkeren en de entree is gratis.

Volkstuinvereniging Linnaeus
Stammerlandweg 25
1109 BR Amsterdam zo