Linnaeus van maand tot maand: Mei

 

De “andere” Linnaeus Nieuwsbrief
Koud, koud, koud!
Sinds begin april woon ik op de tuin. Overdag vaak zonnig en droog. Maar wat koelden de avonden nog sterk af! Voorgezaaide groenten en kruiden in potten ’s nachts steeds maar naar binnen gehaald. Mijn potten met viooltjes bleven ondanks de kou fier kleur en fleur verzorgen. Ook was er al weer veel te beleven, zien en te horen op Linnaeus!

De voorjaarsgeluiden  waren bijna overweldigend. De mezen, vinken tjiftjafs, zwartkoppen, tortels allemaal lieten ze horen de lente in hun koppie te hebben en een partner te zoeken. Ook Blondy, onze lichte buizerd, zocht luid mauwend in de lucht een partner. Het liep al tegen mei toen ook de koekoek en de nachtegaal zich lieten horen en de gierzwaluwen ons luchtruim weer binnen vlogen. Vandaag kreeg ik meldingen over kwakende kikkers en over een ijsvogel met een visje in z’n bek… hebben we een nestje?

Bijzonder ook dat pinksterbloemen zich op veel plekken in het gras lieten zien. Een mooi kleurpalletje vormend met de madeliefjes, paardenbloemen en hondsdraf.

Bronnen: verschillende tijdschriften als: Gardeners World, Roots, Groei&Bloei, Puur natuur, de Zaaikalender en tuinders ervaringen
Foto’s: Atlasgroep leden

Reacties naar: vtvlinn@gmail.com

Ankie Koning
Wat is er deze maand in uw tuin te doen?
Bloem
Klusjes
  • Mulch de grond om bestaande vaste planten voor het echt warm wordt om meer vocht vast te houden.
  • Controleer of de planten op je terras in potten niet uitdrogen nu het weer opwarmt en er meer water verdampt via het verse blad. Geef regelmatig water, want regenwater bereikt de voet van planten in potten lang niet altijd.
  •  Met name rozen  kunnen wel wat voeding gebruiken nu ze weer flink in de groei zijn.
Bloem
Insectenhotel
  • Als er rond je oude bijenhotel weinig activiteit meer te zien is, vervang hem dan door een nieuwe. Bewaar de oude nog een jaartje op een schaduwrijke plek, zodat eventuele achterblijvers en nakomelingen er nog uit kunnen kruipen.
  • Wantsen helpen je met het bestrijden van rupsen en luizen. En op hun beurt worden wantsen gegeten door vliegen en spinnen. Met een goede balans in je tuin zullen ze dus nooit een groot probleem worden.
Bloem
Maai mei niet
  • Wil je een strak gazon, maai het dan regelmatig.
  • Maar wij moedigen je graag aan om mee te doen aan Maai Mei Niet om meer ruimte te geven aan de natuur.

Overige klusjes in de tuin

  • Bindklimrozen  kamperfoelie en clematissen aan.
  • Deze planten groeien momenteel hard en moeten regelmatig geleid worden langs hun steunen.
  • Controleer of boombanden niet te strak om de stam zitten. Maak ze indien nodig wat losser om de boom ruimte te geven om te groeien.
De Moestuin
Bloem
Groenten
Het moestuinseizoen is nu echt in volle gang. Ondanks het zonnige weer moeten we nog steeds goed uitkijken voor de nachtvorst.
Kruiden
Wanneer kun je het best kruiden kweken? Dit schema is gebaseerd voor kweek in potten buiten. Het is van belang dat de kruiden met nachtvorst binnen staan. Bij binnenkweek kunnen de meeste kruiden het gehele jaar door worden gekweekt.
Plant
In volle grond
aardappels, andijvie, artisjokken, boerenkool, bleekselderij, bloemkool, Chinese kool, erwten, ijsbergsla, knolselderij, knolraap, koolraap, postelein, pronkbonen, raapstelen, rabarber, radijsjes, rucola, savooiekool, sla, snijbiet, sperziebonen, spinazie, spitskool, spruitjes, tomaten, veldsla, winterpeen, witlof, zaaiui.
Nu in potten
(Citroen) basilicum, mosterd, kamille, koriander, maggikruid
oregano, rozemarijn en tijm,
Plant
Onder glas
Het kan helpen om de zomergroenten eerst nog binnen of onder glas voor te zaaien. Vanaf half mei (IJsheiligen) kunnen ze dan in de volle grond.

O.a. aubergines, courgettes, komkommers, mais, meloenen, paprika, pepers, pompoenen, stamslabonen, stamsnijbonen, stokslabonen & stoksnijbonen.

1 jarige bloemen in de volle grond
O.a. Afrikaantje, aster, dahlia, goudsbloem, ijzerhard, kattensnor, korenbloem, lavertera, lathyrus en ridderspoor.
Wat is er deze maand op de tuin te zien?
Plant
Muggen
In Nederland bijna 40 soorten, waarvan zeker 15 soorten op Linnaeus voorkomen o.a.:
steek-en, motmuggen,
tijger- en dansmuggen.
Kriebel- en langpootmuggen.

De gewone huissteekmug leeft het liefst rondom onze huisjes. De hinder kun je verminderen door regelmatig je dakgoot schoon te maken en stilstaand water in de tuin te verwijderen.

Plant
Vrouwtjes
Na de paring gaat het vrouwtje op zoek naar vers bloed. Daar zitten de eiwitten in die ze nodig heeft voor de aanmaak van haar eitjes. Wil je niet gestoken worden: slaap onder een klamboe op de tuin.
Mannetjes
Mannetjes voeden zich alleen met nectar en hebben zo een rol in de bestuiving van planten.
Plant
Nut van mug
Muggenlarven filteren algen uit het water. Die functie wordt steeds belangrijker, want door de klimaatverandering hebben we steeds vaker te maken met algen, soms zelfs giftige

Op hun beurt zijn de larven voedsel voor vissen, kikkers, libellen en waterkevers. Volwassen muggen worden gegeten door zwaluwen en vleermuizen.

Wilde planten
Vleermuistelling 6 en 7 mei
Ben je benieuwd welke vleermuizen er in jouw tuin rondvliegen? Ga er dan op 6 en 7 mei in de avondschemering even lekker voor zitten, en doe mee aan de Landelijke Vleermuistuintelling!
Je hoeft geen vleermuisdeskundige te zijn om mee te doen. Met de Zoekkaart voor de meest voorkomende vleermuizen van Nederland kun je aan de hand van het silhouet van de vleermuis de soort herkennen.
Om het silhouet van een vliegende vleermuis goed te kunnen zien, zoek je een plek van waaruit je vrij zicht hebt op een stuk avondhemel. Bij voorkeur ook met zicht op een boom of wat struiken, want daar vliegen vleermuizen graag dichtbij. De telling begint om zonsondergang (ongeveer tien over negen) en je telt een uur lang, of tot het te donker is om nog iets te zien.
Gratis aanbod webinar snoeien

Ook dit jaar bieden Els en Jose Couenberg van Growing Green Fingers weer een gratis webinar snoeien aan voor onze tuinders:

Geen twijfel meer over hoe de snoeischaar in je eigen tuin (of die van een ander) te hanteren.
In dit webinar ontdek je 4 slimme snoeitechnieken waardoor je met meer zekerheid en overtuiging je planten en struiken kunt snoeien waardoor ze rijker gaan bloeien, beter in vorm komen en jouw tuin er geweldig uit gaat zien.

Die veel te grote struiken en planten in je tuin kun je dan eindelijk zelf snoeien.

Wacht niet langer, gewoon doen!

Je kunt je hieronder opgeven voor de volgende data:


  • woensdag 18 mei om 11:00 uur
  • donderdag 19 mei om 20:00 uur